Belki

Evren 5 milyar yıl evvel inorganik evreden organik evreye geçti ve ilk canlı formların koşullarını, tohumlarını bazı gezegenlerde oluşturmaya başladı. Bunun neden olduğunu bilmiyoruz. Canlı formlar olmasa da evren kendi sürecine devam edebilirdi. O halde yaşamın ne amaçla başladığını bilemediğimiz için anlamını da bilemiyoruz. Sadece bu gezegende 10 milyon canlı türü var, trilyonlarca canlı yaşadı ve öldü(form değiştirdi).

Neden varız, olmasaydık ne değişirdi, neden yaşıyoruz, yaşam hiç başlamasa ne fark ederdi, bu gezegen bir dünyaya dönüşmeseydi, organizmalar hiç var olmasaydı, Homo Sapiens oluşmasaydı, biz hiç doğmasaydık ne değişirdi sanki? Evren neden yarattıklarına bu çileyi yaşatıyor? Çünkü yaşamak kolay değil, “Acı bir yaşam boyudur” diyen Van Gogh’un haklılığı sonsuz.

Bu soruları bana sordurtan bilinci veren evren neden beni yanıtsız bırakıyor? Yanıtları bilseydik umutsuz olmazdık, dramlar olmazdı, çaresizlik olmazdı.

Neden sorusu zihnimizi nakavt ediyor. Niçin bu acılar yaşanıyor sorusuna besteci Johann Strauss şu yanıtı vermişti “Belki de hiç bir nedeni yok, tıpkı müzik gibi”.

Belki de belki diye bir şey yoktur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir