Militer Cumhuriyet

“Cumhuriyetin ve laikliğin bekçisi şanlı ordumuzdur” diyen simbiyotikler, bu laflardan vaz geçtiler sanırım. Arkasında silahlı bir gücün varlığını hissetmeden soluk almaya korkanlardan yurttaş olmaz. Ordunun silah zoruyla ve cebren bir rejimi korumasını normal görenlerin demokrasi ve çağdaşlıktan ne anladıklarını anlıyoruz. Zırt pırt darbe yapan ya da yapmayı planlayan bir Nato ordusunun halkın yararına bir şey yaptığı görülmüş müdür?

Laisizmin himayesi kadim Anadolu halkları ve kültürleri sayesinde sağlanmıştı, asla topla tüfekle değil. Eğer, bu halk çoğunluğu ve duyarlılığı olmasa çoktan herkesi kara çarşafa sokarlardı malumunuz. Sokakta rahat dolaşmanın bedelini bile yasakçı zihniyetlere, “zinde kuvvetler”e değil, kadim kültürlere ve çağdaş düşünceye borçluyuz.

Militarist doktrin ile yobazların yolu aynı kapıya çıkıyor. Halkın sayesinde nefes alanlar, halkı küçümser ve atarlanırlar. Hayatı dogmalara borçlu değiliz, dogmatikler de var oluşlarını demokratik düşünceye borçlular. Laisizm, korku ve cebirle korunmuyor, hümanist düşüncelerle yaşıyor ancak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir